Let op bij overstap naar andere webdesigner

Als u overstapt naar een andere webdesigner, ga dan na welke afspraken u heeft gemaakt met de designer waarmee u de samenwerking beëindigt. Deze kan mogelijk auteursrechten claimen, en dat kan vervelende gevolgen hebben.

Gebruiksrecht
Het gaat in dit geval om het verschil tussen gebruiksrecht en eigendomsrecht. Heeft u de oorspronkelijke webdesigner alleen betaald voor het gebruiksrecht van een ontwerp van bijvoorbeeld een website of webwinkel? Dan kunt u, het woord zegt het al, alleen gebruik maken van het ontwerp.
U mag het ontwerp – of onderdelen daarvan – dus niet zomaar veranderen of door de nieuwe webdesigner laten aanpassen. Dat zou overigens ook technisch niet mogelijk moeten zijn, omdat de oorspronkelijke designer over de zogeheten broncode beschikt.

Schending auteursrecht
Worden er toch aanpassingen gedaan, dan is dat een schending van het auteursrecht. De oorspronkelijke webdesigner kan dan schadevergoeding eisen op grond van inkomensderving.

Het feit dat u in het verleden altijd keurig op tijd de rekeningen hebt voldaan, is daarbij niet van belang.

Eigendomsrecht
De zaak ligt anders als u het eigendomsrecht hebt van het ontwerp. In dat geval kunt u alle aanpassingen laten doen die u wenst. U bent dan tenslotte de eigenaar van het ontwerp.
Heeft u het eigendomsrecht niet, vraag dan of de oorspronkelijke designer dat, samen met de broncode, wil overdragen. De kans is wel groot dat u daarvoor moet betalen.

Nieuwe afspraken
Onthoud dit als u afspraken maakt met de nieuwe webdesigner. Het kan handig zijn om vast te leggen dat u direct het eigendomsrecht verwerft over wat hij of zij ontwerpt.

Bron: De Zaak.

Deel deze pagina via:

VIPWebdesign

Ebbenhout 6
3991 MB Houten

KVK Utrecht : 30157680
BTW Nr.: NL001724806B20

 • Perk Groen

  Positief: Kwaliteit, Professionaliteit, Responsiviteit

  Fijn om met Eric te werken; eerlijk, goed advies, punctueel en technisch sterk.

 • Evelien van der Waa

  Positief: Kwaliteit, Professionaliteit, Responsiviteit, Waarde

  Eric luistert goed naar jou als klant: wat je wil met je website en weet dit te vertalen naar praktische toepassingen. Kan het ook goed uitleggen aan iemand die minder goed digitaal ingevoerd is. Prettige samenwerking

 • Bij VIPWebdesign bekend

  Zeer tevreden over het resultaat en de samenwerking. Eric is een goede webdesigner die techniek in normaal Nederlands kan uitleggen . we zijn nu ook goed vindbaar in Google. aanrader

 • Nanning Smit

  Afgelopen jaar onze webshop en website laten bouwen. Topservice, goed overleg , afspraken nakomen en normale prijzen. Wij zijn heel tevreden.
  Team oliebollenbakkerij Nanning Houten.

 • Petra Veldhoven

  Eric heeft voor mij de website gebouwd en dat is geheel naar tevredenheid gegaan. Hij luistert goed, geeft goede tips over de lay out en maakt het snel in orde.

 • Maria van Genugten

  Zeer tevreden over de kwaliteit. Er is goed geluisterd naar mijn wensen. Samenwerking is erg prettig verlopen.

 • Seppo Lindroos

  Van alle website-bouwers die ik heb meegemaakt sinds de vorige eeuw is dit echt de beste. Snel, efficiënt en zeer kundig. (en spreekt normale mensentaal...:)

 • Paula van Genugten

  Heel prettige begeleiding bij het maken van mijn website. Reageert snel, is vakkundig en geeft met veel geduld uitleg

 • Jeroen Peek

  Snelle en adequate service. Erg tevreden met onze website via vipwebdesign Eric Verbeek. Namens Zwembad de Startsprong, Jeroen Peek

 • Fabrizio Albertazzi

  We laten al jaren al onze web diensten uitvoeren door dit zeer professioneel bedrijf.

 • Geralde Boogaard

  Dank voor een mooie website en het creatief meedenken!

 • Martina Louise Tak-Visser

  Snel en persoonlijk contact voor een goede prijs